مقایسه روش پخش سرد و پخش گرم در توزیع مویرگی

تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ نویسنده: احمد شرفی

برای درک بهتر مفاهیم سیستم مویرگی ، پخش سرد و پخش گرم، اجازه بدهید به سراغ خاطراتمان برویم. جایی که هنوز این مفاهیم به ظاهر پیچیده وجود نداشت و یا اگر هم بود؛ به شکل امروزی نمی‌شناختیم. در واقع توزیع مویرگی را به شکل انتظار برای دریافت اقلام خوراکی و انرژی می‌دیدیم و به‌ سبب محدود بودن در تولید و توزیع منابع‌انرژی (کپسول گاز) و مواد‌غذایی خبری از پخش سرد و گرم نبود.

ممکن است در یادآوری نوستالوژی‌هایمان، گاهی سراغ صف‌های طولانی توزیع و خرید محصولات لبنی و یا پخش اقلامی که به صورت کوپن ارائه میشد، رفته باشید و همانطور که حسی شبیه غم و شادی سراسر وجودتان را گرفته؛ مرور کنید که چقدر صف‌های طولانی و انتظارهای کسل‌کننده را تحمل می‌کردیم، تا ماشین‌‌های توزیع شیر ولبنیات سر برسند وبتوانیم سفارش‌هایمان را بگیریم.

اما امروزه دیگر نه خبری از آن صف‌های طولانی توزیع هست و نه انتظارهای کسل‌کننده.

رشد چشمگیر صنعت و ورود تکنولوژی به جای‌جای زندگی فردی و اجتماعی ما سبب شد که شکل و مقیاس زندگی‌مان تغییر کند. این تغییرات به جایی رسید؛ که رقابتی شدید در بین شرکت‌های پخش برای فروش بیشتر محصولاتشان در بین مردم بوجود آمده ودر نهایت سبب شد تا برای کاهش هزینه‌ها و تسریع در خدمات رسانی به مردم، از شرکت‌های توزیع کننده جهت سهولت در پخش محصولات خود استفاده کنند .

شرکت‌های پخش، برای توزیع محصولات خود نیاز به شبکه توزیع کارآمدی دارند که بتواند بیشترین کارایی و بهترین نتیجه را به ‌همراه داشته باشد. شناخته شده ترین روش پخش، پخش‌مویرگی است.پخش مویرگی مسیری است که کالاها و خدمات برای رسیدن به دست مشتری، طی می‌کنند و در واقع این روش مختص شرکت‌هایی است که می‌خواهند محصولات خود را در کل مناطق شهری و یا کشور توزیع کنند.

این شرکت‌ها برای رسیدن به روشی هدفمند در تهیه و توزیع مناسب محصولات ،افزایش بهره‌وری پرسنل و همچنین جلوگیری از هزینه‌های مضاعف، بایستس از پلتفرمی جهت رسیدن به این اهداف، بهره گیرند.

توزیع مویرگی پخش سرد و گرم

شرکت مشاوران برگزیده نرم افزار(مبنا)، با تکیه بر دانش متخصصان حوزه فن‌آوری اطلاعات و همچنین بررسی دقیق نیازها و خواسته‌های شرکت‌های پخش، توانسته پلتفرم جامع و کاملی در این خصوص ارائه نماید که همچون بازوی توانمندی در اختیار کاربران این عرصه قرار گیرد.

این شرکت، با درنظر گرفتن راهکار‌های تخصصی برای پخش مویرگی بر بسترهای مختلفی چون: ویندوز و وب ، این اجازه را به کاربران میدهد؛ که در هرجا و هر‌مکان به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کرده و بتوانند فرآیند مورد نیاز خود را انجام دهند.

همچنین این پلتفرم، با تمرکز بر تلفیق سیستم‌های چندگانه امنیتی این اطمینان را میدهد که اطلاعات کلیدی شرکت‌های طرف قرارداد در معرض خطر قرار نگرفته و از امنیت کامل برخوردار شوند.

پخش مویرگی به دو صورت امکان پذیر می‌باشد:

پخش‌گرم و پخش‌سرد

توزیع مویرگی پخش گرم

توزیع مویرگی درپخش‌گرم چیست و چه مزایایی دارد؟

در این روش، ویزیتور به همراه راننده و ماشین حامل محصولات به سراغ مشتریان رفته و عملیات ویزیت، صدور فاکتور و تحویل بار را انجام می دهد؛ به این ترتیب در این روش راننده و ویزیتور با استفاده از نرم‌افزار پخش‌مویرگی همچون انبار متحرکی هستند که محصولات را در اختیار دارند و بر اساس تور ویزیتی که از قبل برای آن ها در نظر گرفته شده است، به مشتریان خود سر زده و محصولات را ارائه می دهند.

پخش گرم را بیشتر برای توزیع محصولاتی نظیر لبنیات که دارای تاریخ انقضا کوتاه و برای مصرف روزانه هستند کاربرد را دارد و باعث شده مشتری به میزان نیاز و براساس فروش روزانه که خود تابع نغییرات و شرایط های مختلفی می‌باشد؛ سفارشات نهایی خود را ثبت کند، که خود سبب کمترین مرجوعی و همچنین کاهش مشکلات صدور فاکتورهای برگشتی می‌گردد.

پخش سرد

پخش‌سرد و ویژگی های آن

در روش پخش سرد، فروشنده ابتدا به مشتریان مراجعه کرده و معرفی محصول، اخذ سفارش و صدور فاکتور را انجام داده سپس در روز دیگری راننده محصولات درخواستی را به مشتریان تحویل می دهد. این روش، که در شرکت‌های پخش طرفداران بیشتری دارد، هزینه هایی چون تعداد پرسنل و ماشین و همچنین مصرف انرژی و اتلاف ساعت کاری کمتری به‌همراه دارد.

با عطف به توضیحاتی که ارائه شد در می‌یابیم که هر کدام از شیوه های توزیع مویرگی دارای طرفداران خاص خود هستند که مبنای انتخاب آنها در نوع شیوه اتخاذ شده و سیاست تصمیم گیرندگان آنها، پنهان است.

در یک نگاه اجمالی و صرف نظر از نوع محصول توزیع شده، می‌توان چنین درنظر گرفت که:

در روش پخش گرم، ویزیتور پس از صدور فاکتورهای فروش در پایان کار بایستی فاکتور‌ها را تحویل شرکت دهد و یا در محل به کمک تبلت و غیره که در اختیار دارد، فاکتور را صادر کند. چنانچه به هر دلیلی ارتباط اینترنتی مختل شود؛ امکان صدور فاکتور وجود ندارد و شرکت نمی‌تواند آمار لحظه‌ای از فروش خود را داشته باشد. درحالی­که در روش پخش سرد به این دلیل که عملیات ویزیت و صدور فاکتور در یک روز مجزا از تحویل کالاست، چنین مشکلاتی به وجود نمی آید. هرچند باید گفت بازه زمانی سفارش تا تحویل کالا طولانی تر است.

در روش پخش سرد، هزینه‌هایی چون بکارگیری نیروی انسانی کمتر و درنهایت قیمت تمام شده محصولات پایین تر خواهد بود، چرا که بدلیل مشخص بودن سفرش فروشگاه‌ها، معطلی ماشین‌های حامل محصولات کمتر بوده و به طور میانگین برای هر سه فروشنده یک ماشین کافیست (این امکان وجود دارد که ویزیتورها در این روش بدون نیاز به راننده شرکت برای ویزیت اقدام کنند) در حالیکه در روش پخش گرم هر فروشنده به یک راننده و یک ماشین حمل محصولات نیاز دارد و زمان زیادی را صرف تخلیه بار و تحویل آن می نماید که موجب اتلاف وقت و هزینه و درنتیجه کاهش تعداد مشتریان خواهد شد.

همچنین در روش سرد به علت صدور فاکتور و بررسی دقیق تعداد و نوع کالای درخواستی، باعث می‌شود که به جز فاکتورنهایی، پیش‌فاکتور نیز به چرخه سفارش گیری اضافه شود، که خود سبب افزایش فعالیت‌های مالی‌، حسابداری می‌شود.