در مقاله پیشرو، هدف ارائه راهکارهای مدیریتی در خصوص مدیریت فروش و حسابداری است، اما پیش از آن بایستی مختصری از اینکه فرآیندهای فوق، که برای چه و به دنبال چه هدفی صورت میگیرد، بپردازیم.
آیا تاکنون به پشت صحنه و پیش تولید محصولاتی دارویی، آرایشی و بهداشتی دقت کردهاید؟ با مدیریت زنجیره تامین (SCM) آشنا هستید؟ آیا هدف فقط فروش بوده؟ یا خلق مشتریان وفادار؟
مدیریت، فرآیندی پیچیده و حیاتی برای بقای کسب و کار به شمار میرود. شخصی که مدیریت عملیات را به عهده دارد، باید به گستره وسیعی از فعالیتها از قبیل برنامهریزی، ظرفیت، تجزیه و تحلیل، بهرهوری، تضمین کیفیت و مدیریت ناب، تسلط و نظارت داشته باشد.
آیا بدون برنامه ریزی در کسب و کار میتوان رقابت کرد؟
چگونه میتوان یک مزیت رقابتی ایجاد کرد؟
آیا شرکتها برای سازگاری با محیط تجاری امروز آماده هستند؟
اگر بخواهیم صادقانه به بیان ماهیت و هدف اصلی از انجام و تشکیل هر کسب و کار صحبت کنیم؛ بایستی ایده اصلی را ابتدا درآمد و سپس ارتقاء ماهیت شغلی معرفی کنیم.
پس هر کسب و کار، هدفاش ارتزاق و افزایش سرمایه و در نهایت ارتقا جایگاه و موقعیت شغلی است. یکی از مهمترین دلایل در بدست آوردن این اهداف، فهم کامل از جایگاه فروش محصول و یا خدمات در کسب و کار ها است. که این امر با بینش، آگاهی و شناخت کامل از مجموعه مدیریتی، بازار و دنیای پر تلاطم تجارت امروز محقق میشود.
فروش به عنوان غایت و اصلی ترین هدف هر مجموعه کسب و کار به شمار میآید. برای اینکه یک فروش به سرانجام برسد؛ تنها خود واحد فروش و یا یک مدیر فروش نیست که این روند را طی میکند، بلکه واحدهای درگیر و مرتبطی چون واحد تولید، مالی، منابع انسانی، بازاریابی و غیره بر این روند تاثیرگذار بوده و میتواند به تحقق اهداف فروش کمک کنند.
با توجه به ضرورت سودآوری هر کسب و کار و همچنین به عبارتی، باید درآمدی باشد تا بتوان هزینه کرد، اهمیت
جایگاه مدیریت در هماهنگ شدن واحد های یک مجموعه برای رسیدن به هدف غایی روشن میشود.
با یک مدیریت فروش صحیح و اصولی میتوان:
- بر روند تولید و کیفیت محصول تاثیر مستقیم داشت
- ایجاد سود برای صاحبان مجموعه و سهامداران را بوجود آورد.
- ارائه محصولات جدید و افزایش فروش را هموار ساخت.
- محیط شغلی پویا و مثبت برای کارمندان فراهم کرد.
مدیریت مهم ترین بخش هر سازمان است. هیچ سازمانی نمی تواند اهداف خود را بدون مدیریت مناسب به دست آورد، بنابراین در نگاه اول، مدیریت به عنوان قطب هر سازمان معرفی میشود. کسی که مدیریت کسب و کار را به عهده دارد، باید تصمیم بگیرد که در آینده چه اقداماتی را انجام خواهد داد و این اقدامات چه تاثیری بر کسب و کار خواهند داشت.
برنامهریزی، هسته مدیریت موثر کسب و کار است. در نتیجه، به واسطه برنامهریزی برای چند هفته، ماه و سال است که کسب و کار میتواند استراتژی داشته باشد و با گذشت زمان، در مسیر تحقق اهداف حرکت نماید.
بهره وری، برای افزایش بهره وری باید یک مدیر کسب و کار، الگوی ارتباطی مناسبی را بین کارمندان ایجاد کند. همچنین با سازماندهی امور در کسب و کار میتوان از منابع محدودی که موجود است، به بهترین شکل ممکن استفاده کرد و پایههای دستیابی به سطح مطلوبی از بهرهوری را بنا ساخت.
چالشهای مدیریت فروش و حسابداری
•یافتن اطمینان از عرضه منظم و کافی بودجه برای یک واحد اقتصادی
•ایجاد اطمینان از بازگشت سرمایه و تضمین سود
• اطمینان از استفاده بهینه از منابع مالی، به صورتی که بودجه مختص هر واحد بعد از برنامهریزی با حداکثر ظرفیت
و حداقل هزینه به کار برده شود.
اطمینان از امینت سرمایهگذاری
• برنامهریزی منظم و اصولی
سازمان هایی که هدف حداکثر کردن ثروت و سود را دنبال می کند؛ باید همواره نظارت کامل و جامعی بر عملیات حسابداری و دریافت و پرداخت هایی که انجام میشود،را داشته باشند و از داراییهای ثابت، به بهترین شکل ممکن برای کسب منافع آتی استفاده کنند؛ تا در برنامه ریزیهای بلند مدت و همچنین تصمیماتی که درباره فعالیت های آتی سازمان گرفته میشود، موفق ظاهر شوند
در رابطه با اهمیت مدیریت بر منابع مالی و عملیات فروش لازم به ذکر است که پیشبرد اهداف استراتژیک سازمان، در گرو نحوه صحیح مدیریت مالی و انتخاب استراتژی های کم خطر و برنامه ریزی بلند مدت است.
همیشه این تصمیمات هستند که بیش از هر فاکتور دیگری، می توانند در سرنوشت یک واحد اقتصادی تاثیرگذار باشند. از تصمیم هایی که توسط مدیران میانی گرفته می شود تا آنهایی که توسط مدیران ارشد اتخاذ می شود، همه و همه می توانند در پیشرفت یا افول یک کسب و کار دخیل باشند .اما تصمیم گیرندگان استراتژیک در یک کسب و کار قطعا برای انتخاب بهترین گزینهها نیاز به اطلاعات دارند.اطلاعاتی که برای کمک به کار آنها طبقه بندی شده باشد.
راهکارهای طلایی برای مدیریت فروش و حسابداری
تعیین اهداف اصولی
برای اینکه موقعیت «نرسیدن به اهداف» پیش نیاید، یک مدیر موفق بایستی بر روی تعیین اهداف وقت زیادی بگذارد. حتی تیم خود را تشویق میکند که اهداف «هوشمندانه» تعریف کنند. هدف هوشمندانه، هدفی است که مشخص، قابلاندازهگیری، قابلدستیابی، واقعی و بهموقع باشد.
رمز تعیین اهداف هوشمندانه، مشارکت و سؤالکردن است.
زمانبندی دقیق برای اهداف تعیین شده برای مدیریت فروش و حسابداری
فرقی ندارد مجموعه کسب و کار بزرگ باشد و یا یک بنگاه اقتصادی کوچک، مهمترین اقدام این است که برای اهداف مشخص شده،زمان منطقی گذاشته و عجولانه برنامه ریزی و زمانبندی را تغییر نداد. در پایان آنچه مهم است گزارشهای نهایی در بازه زمانی معین، که گواه عملکرد میباشد.
تمرکز بر روی نقاط قوت
در پروسه یک شرکت از ابتدا تا انتهی دلایل جذب نیرو قطعا داشتن نقاط قوت و تخصص بوده، پس بهتر است بر روی نقاط قوت کارمندان تمرکز و از انجام کارهای غیره و بیربط و همچنین کارهایی که در حیطه وظایف افراد نیست، اجتناب کرد.
ترویج و تقویت فرهنگ آموزش
باید اذعان داشت که آموزش، مزیت رقابتی ایجاد میکند. به روز بودن و داشتن دانش جدید، همواره سبب خلاقیت
و توانایی حل مسئله در پرسنل شده و یادگیری مستمر و آموزشهای دائمی، درهای جدیدی برای رشد مداوم و موفقیتهای بلند مدت باز خواهد کرد. هر مدیر موفقی، برنامهی مستمری برای آموزش، توسعهی دانش محصول، هوش رقابتی، اکتشاف، زمان و مدیریت فرصتها درنظر میگیرد. آموزش مداوم کمک میکند با روشهای جدید و تکنولوژیهای روز در ارتباط بوده و میتواند نرخ بازگشت سرمایه و رتبه شرکت در میان رقبا را بالا ببرد.
استفاده از نرم افزار مدیریت فروش و حسابداری کارآمد
امروزه كليه کسب و کارها، علم و فناوری را براي ارتقا قدرت رقابت پذيری، به عنوان محور فعاليتهاي خود قراردادهاند. تحقيق، توسعه و نوآوری، يك فرآيند دائمی و پوياست، نه يك كار مقطعي و يكبار براي هميشه. تاثیر استفاده از تکنولوژی هم به نتايج كوتاه مدت و هم به نتايج بلند مدت نياز دارد.
یک مدیر موفق قطعا با فناوری عجین شده و از تکنولوژیهای روز بهره میبرد و این امر را در سازمان خود نهادینه میکند. فناوری های جدید به مدیران این امکان را میدهد که گزارش هایی را در کمترین زمان ممکن در اختیار داشته و بر اساس نتایج به دست آمده، تصمیم درست و اصولی بگیرند. تکنولوژی و فناوری در شركتها سبب ایجاد کسب و کار و نگاه اقتصادی جدید میشود. برای رسیدن به این اهداف، ابتدا بایستی فناوریهایی که در خدمت مدیریت منابع سازمانی است، آشنا شویم.
فناوریهایی که برپایه یکپارچگی و پایگاه داده مشترک بنا شده است
- از زیرسیستم ها و ماژول های مختلفی تشکیل گردیده و با استفاده از قابلیت های مختلف تعریف شده اند ارتباط مناسب وسریع بین بخش های مختلف سازمان بوجود آورده
- واحدهایی از جمله حسابداری، خزانه داری، اموال و دارایی ثابت، بودجه و را مرتبط ساخته، بهره برد.
شرکت مشاوران برگزیده نرم افزار (مبنا) با توجه به تجربه بیش از دو دهه فعالیت با بزرگان صنعت پخش وهمچنین بر اساس تجارب ارائه سه نسل از نرم افزارهای راهکارهای مدیریتی، به مدیران کسب و کار اعلام میکند، که لازمه موفقیت در کسب و کار، داشتن آگاهی کامل از کلیه مراحل و روندهای جاری سازمان بوده و این امر بوسیله سیستمهای جامع نرم افزاری این شرکت محقق شده و بدین منظور راهکارهای خود را برای مشاغل گوناگون در صنعت پخش پیشنهاد میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با نرم افزارهای مدیریت فروش مبنا فرم صفحه درخواست دمو را پر کرده، کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس میگیرند.