این مقاله قصد دارد از مزیتها و ارزشهایی که یک سیستم مدیریت انبار میتواند برای مشاغل بوجود آورد، سخن بگوید.
برای رسیدن به هدف اصلی این مقاله ضروری است:
ابتدا به یک تعریف دقیق و اصولی از انبار برسیم، سپس از ویژگیها ، انواع و اهداف تشکیل انبار سخن می گوییم.
و در پایان از الزامات یک انبار و راهکار اساسی برای رسیدن به یک انبار کارآمد و مکانیزه گفت وگو کنیم.
انبار چیست؟
انبار، ساختمان یا محوطهای تجاری است که با بهرهبرداری از یک سیستم صحیح طبقهبندی و تنظیم، برای نگهداری یک یا چند نوع کالای بازرگانی، صنعتی، مواد اولیه یا فرآوردههای مختلف، استفاده میگردد. علاوه بر آن، انبارها به عنواننقاط و تأسیساتی برای نگهداری موقت به منظور توزیع و تجمیع کالاها در سیستمهای توزیع نیز استفاده میشوند.
در یک تعریف کلی! میتوان چنین پنداشت که انبار داری ، عبارت است از دریافت جنس یا کالا از خارج از شرکت و نگهداری آنها با توجه به قوانین انبارداری، و رسانیدن اجناس و کالاهای مورد نیاز به خریداران در حداقل زمان ممکن .
اصولا انبارها، بر اساس نوع ساختمان، نحوه انجام فعالیت، چگونگی و ماهیت عمل، نوع کالا طبقه بندی و تشکیل میشوند.
انبارها یا به صورت سرپوشیده، محوطه سرباز، زیر زمین یا حتی داخل یک دستگاه (همانند یخچالهای صنعتی که داخل آن مواد غذایی و فاسد شدنی نگهداری میشود) باشد. گاهی انبارها داخل یک شرکت یا کارخانهاندو گاهی در یک محیط خارج از آن قراردارن،ولی اغلب شرکتها سعی میکنند انبارهای خود (به خصوص انبارهای مواد اولیه) را داخل شرکت جای داده تا بتوانند کالاها و قطعات مورد نیاز خود را به سرعت و سهولت از آن خارج سازند و در تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود دچار وقفه نگردند.
انبارداری یعنی چه؟
تعریف علمی انبارداری عبارت است از: کلیه فرایندهایی که در محل یا فضائی که اقلام مورد نیاز بر اساس یک سیستم طبقهبندی صحیح و بطور مناسب نگهداری میشود.انبار باید دارای سیستم طبق بندی صحیح باشد و از اقلام به شکل مناسب نگهداری گردد.
هدف از تشکیل و ایجاد انبارها چه در سازمانهای دولتی و چه در بخش خصوصی، تامین و نگهداری کالاهای مورد نیاز سازمان است.
الزامات ایجاد انبار:
فرآیند انبارداری با توجه به نوع کاربری و جامعه مورد استفاده بسیار متفاوت است. در برخی از جوامع انبارها هنوز به صورت سنتی اداره میگردند. حالآنکه برخی از انبارها کاملاً خودکار و مکانیزه میباشند، بدون اینکه نیاز به نیروی کار داشته باشند و از طریق سیستمهای دریافت و انتقال خودکار کالاها و نرمافزارهای لجستیکی مدیریت میشوند. این سیستمها، معمولاً در انبارهای با دماهای بسیار پایین که کار کردن در آنها دشوار است یا در مناطقی که قیمت زمین بسیار گران میباشد، پیادهسازی میشود . چرا که امکان استفاده از ارتفاع در این سیستمها کاملاً مقدور میباشد.
با توجه به کاربری و تنوع زیاد انواع انبارها، ماشینآلات، سیستمها و تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری بسیاری متناسب با نوع کاربری انبارها توسعه یافتهاند.
از مهمترین ماشینآلات مربوط به انبارها، میتوان به انواع جرثقیلها، لیفتتراکها و تسمهنقالهها برای جابجایی کالا اشاره نمود. استفاده از تکنولوژی سامانه بازشناسی با امواج رادیویی در انبارها، در برخی از صنایع مدرن متداول است. ردیابی کالاها و کنترل موجودی انبار نیز بوسیله بانکهای اطلاعاتی و تحت نرمافزارهای خاص امکان پذیر است.
نیازمندی و الزامات قابل ملاحظه هر انبار در صنعت مواد غذایی
انبارها بسته به عملکرد (نوع محصول انبار شده)الزامات و نیازمندیهای خاص خود را دارند.برای نمونه، از نیازمندی و الزامات قابل ملاحظه در صنعت مواد غذایی به صورت موردی به برخی اشاره میکنیم. در ادامه با ما باشید.
نور انبار، دما، رطوبت نسبی، تهویه، ساختار فیزیکی ساختمان اعم از( کف، سقف، دیوار)، شرایط نگهداری، تقسیمبندی فضایی، تجهیزات اضطراری، ماشین آلات مرتبط برای جابه جایی و انتقال، ابزار کنترل ثبت و خروج، سیستم نرمافزاری یکپارچه که کلیه فرآیندهای سازمانی را کنترل و مرتبط کند و اطلاعات سازمانی را طبقه بندی و ذخیره کند.
در موارد فوق، بسیاری از موارد، پیشنیاز ابتدایی قبل از راهاندازی انبار است.اما هر آینه که انباری آماده بهرهبرداری و استفاده قرارداده ، آنچه به عنوان شاکله و ستون فقرات کلیه رویهها و فرآیندهای موجود در انبارداری مهم است برخورداری از یک سیستم جامع مدیریت انبار است.
به عنوان محلی جهت ذخیره فرآیندهای سازمانی،بازیابی و رجوع به اسناد،هدایت روندهای اجرایی روزانه، گزارشهای مهم مدیریتی و دیگر فرآیندهای اساسی انبار مهم تلقی میشود، کارایی مهمی دارد.
هدف از تشکیل انبار چیست؟
هدف از ایجاد انبارها چه در سازمانهای دولتی و چه در بخش های خصوصی، تأمین، نگهداری و در دسترس قرار دادن سری وسایل مورد نیاز آنها می باشد.به طوری که اگر مواد و لوازم مورد نیاز به موقع تهیه و در دسترس واحد مصرف کننده قرارداده نشود، در گردش کار و فعالیت های آن مؤسسه وقفه ایجاد می گردد. ساختمان انبارها ترجیحاً باید نزدیک به محل تولید باشد. تا انتقال مواد، مخصوصاً مواد سنگین و پر حجم به واحدهای تولیدی، به آسانی صورت بگیرد و هزینه آن نیز به حداقل کاهش یابد. نداشتن موجودی مواد به حد کافی، موجب وقفه های زیان آوری در تولید می شود و با خریدهای فوری برای جلوگیری از این وقفه ها نیز هزینه های تولید افزایش می یابد.اگر بیش از حد مواد مطلوب خریداری شود باعث رکود سرمایه و افزایش هزینه های انبارداری و کمبود مواد می شود.
راهکار مبنا برای مدیریت انبار:
شرکت مبنا با توجه به سابقه و تجارب فراوان در حوزه تولید نرمافزارهای مرتبط با صنعت پخش و با توجه به مسئولیت اجتماعی در خصوص حمایت و توجه به مشاغل پویای این صنعتهمچنین با در نظر گرفتن تاثیر مهم واساسی برخورداری از سیستم نرمافزاری شرکتها در مدیریت دقیق انبار، بهمنظور جلوگیری از هدر رفت منابع و افزایش بهرهوری نیروی انسانی،ایجاد روال منطقی در انبار شرکتهای فعال در حوزه صنعت پخش، اقدام به تولید و
عرضه نرمافزار سیستم مدیریت انبار (WMS ) نموده است.
مهمترین هدف سیستم مدیریت انبار (WMS)
مهمترین هدف سیستم مدیریت انبار (WMS) ، کنترل ورود ،خروج و موجودی کالاها، به بهترین و موثرترین روش ممکن است.
برخی از امکانات سیستم مدیریت انبار (WMS)
- وظایف تعیین محل انبار
- طبقه بندی ABC
- مدیریت ظرفیت انبار
- بکارگیری نیروی کار
- مدیریت کنارگذاری
- محصولات تخلیه شده
- بهینه سازی
- جمع آوری و کنارگذاری
- مدیریت سفارش برداشت و سفارش پر کردن
- قابلیت فرکانس دهی رادیویی (RF) برای مدیریت داده ها
با سیستم مدیریت انبار(WMS ) جنبههای بسیار دشوار یک کسب و کار نظیر “کاغذ بازی”را حذف کنید.
این سیستم تمام پرونده ها را به صورت الکترونیکی نگه می دارد.WMS (مکانیزاسیون انبار) داده ها را دریافت و جمع آوری می کند و به کسب و کار اجازه می دهد به طور کارآمد به برنامه ریزی اموربپردازد.
این امر خود باعث کاهش نیاز به موجودی فیزیکی گران قیمت و وقت گیر میشود. بدونWMS) )،پرسنل شرکت مجبور خواهند شد تا به صورت مداوم وظایف ردیابی موجودی غیر رسمی را انجام دهند.
همچنین شرکت ها میتوانند از طریق حداقل سازی مقدار قطعات و محصولات غیر ضروری (در موجودی بیش از حد) هزینه های خودرا درذخیره سازی کاهش دهند.
به همین ترتیب WMS در جلوگیری از انبار کردن (از جمله OOS، ذخیره سازی، فروش اضافی و غیره) با حفظ مقادیر دقیق و به موقع کمک می کند (نه در موجودی بسیار کم) . هدف اصلی این نرمافزار، حفظ تعادل مناسب موجودی است.
ازقابلیتهای دیگر این سیستم ردیابی موقعیت محصولات، تامین کنندگان و مدت زمان ذخیره سازی ، شرکت ها را قادر به کنترل سطوح موجودی و به حداکثر رساندن استفاده از فضای انبار می کند.
این کاربرد کسب و کار را برای خواسته های بازار ، بهتر آماده می کندبه ویژه در شرایط منحصر به فرد مانند بازه زمانی اوج فروش، تعطیلات و یا معاملات روزانه.
برای آشنایی بیشتر در این خصوص اینجا را کلیک کنید.
سیستم انبار مبنا از لحاظ گزارشات ، گزارشات بسیار عالی دارد و تعریف چندین انبار به راحتی امکان پذیره وحدود 300 گزارش را به راحتی میتواند از سیستم انبار داری مبنا دریافت کند
آیا به تفکیک سری ساخت انبار گردانی انجام میشود ؟
بله در سیستم این امکان وجود دارد که به تفکیک سری ساخت انبار گردانی صورت پذیرد
ویژگی های این سیستم ریابی چیست ؟
از قابلیتهای این سیستم ردیابی موقعیت محصولات، تامین کنندگان و مدت زمان ذخیره سازی، شرکت ها را قادر به کنترل سطوح موجودی و به حداکثر رساندن استفاده از فضای انبار می کند.